Maremoto / Havsbävning

Pablo Neruda, Santiago de Chile
Bokomslag Havsbävning / Maremoto
2013 Havsbävning

ISLA NEGRA 13 JUNI 1969

Kära Ulff och Ulfa!

Jag har delfinen framför min säng och med värmen från elementet rör den sig som i havet. Jag föreslår tio träsnitt av Karin. Jag skriver tio korta poem över föremål och snäckor och så har vi tillsammans gjort en vacker bok. Är vi överens? Vi ses!

Pablo

 

Den konstnärligt illustrerade boken brukar vara resultatet av en bildkonstnärs tolkning av en redan skriven text. Att en diktare inspireras av en bildkonstnär är mindre vanligt. Och att en chilensk nobelpristagare inspireras av svenska träsnitt är helt unikt. Det är dock vad som hände med Havsbävning (sp Maremoto), där Karin Oldfelt Hjertonssons träsnitt från den chilenska kusten inspirerade Pablo Neruda 1969 till sjutton dikter. Dessa har inte tidigare publicerats i sin helthet i Sverige. Den svenska översättningen och den spanska originaltexten presenteras jämsides. I översättning och med inledning av Ulf Hjertonsson. Finns även i en bibliofilupplaga med ett signerat träsnitt.

 
1970 Pablo Neruda - Maremoto
1970 Maremoto - spansk originalupplaga i 110 ex.
1991 Pablo Neruda - Maremoto
1991 Maremoto - spanska
1991 Pablo Neruda Maremoto - Beben des Meeres
1991 Maremoto - Beben des Meeres - tyska

"Att Atlantis sedan ger ut denna volym i folioformat med ett tjockt härligt papper som ger trycken rättvisa, är bara att applådera. En underbart vacker bok som tilltalar alla sinnen och där man som extra bonus även får de spanska originalpoemen med."

Havsbävning/Maremoto - 1
Havsbävning/Maremoto - 2

"När nu Atlantis ger ut denna praktvolym är det mycket tack vare enträgna önskningar av Artur Lundkvist.« »Det är mäktigt att läsa Havsbävning. Det är en fridfull skildring av naturens många ansikten. Kanske var det också, trots sjukdomen, en ljus tid för poeten Neruda. Det fanns ett politiskt hopp och de radikala krafterna i Chile var starka. Som läsare kan vi också koppla ihop det livsbejakande livet vid havet med de smärtsamma tider som sedan drabbade Chile."

"Det är en perfekt presentbok: de små dikterna tar en längre bort än någon sjörövarfilm, och fyller länge efter läsningen ens inre med en djup, salt vind. Den skola i seende som träsnitten erbjuder räcker minst lika länge."

Havsbävning/Maremoto - 3

Mer böcker & grafik