Plantae Ekmanianae

Bertil Nordenstam och Karin Oldfelt Hjertonsson
bok - Plantae Ekmanianae - omslag

Konstportfölj med reproduktioner av grafiska verk och akvareller av Karin Oldfelt Hjertonsson som illustrerar växtsläkten som fått namn efter Erik Leonard Ekman.

Erik Leonard Ekman var en märklig svensk botanist, som under sjutton år i Karibien samlade ett unikt växtmaterial med hundra nya växtsläkten och tusen tidigare okända arter. Han var en orädd och envis ensamvarg. Han högg sig fram i djungeln, besteg de högsta bergen och försörjde sig ibland som plantagearbetare. Han umgicks i den svenska kolonin på östra Kuba, gjorde exkursioner i Haiti med excentriska amerikaner, bland dem den kände James Bond, och utforskade okända delar av Dominikanska republiken.

Plantae Ekmanianae är ett samarbete mellan professor emeritus Bertil Nordenstam och konstnären Karin Oldfelt Hjertonsson, under en följd av år Sveriges ambassadör i Havanna. Ekmans livsgärning skildras och ett urval av hans växter presenteras, bland dem palmer, orkidéer, giftiga och heliga träd, med vackra illustrationer ur äldre botaniska verk. Åtta karibiska växtsläkten som fått namn efter Ekman illustreras med grafiska blad och akvareller av Karin Oldfelt Hjertonsson.

 

Mer böcker & grafik